HOME SUBSIDIE BRAINIAAL HET HART ZORG WOZ INLOGGEN  
Het Hart Zorg

De door ons ontwikkelde computertaal Brainiaal kan ook bij mensen met geheugenproblemen prima van dienst zijn:

  • In Nederland komt amnesie oftewel geheugenverlies vaak voor en er zijn best wat behandelingsmogelijkheden om dit te bestrijden.
  • Voor alle duidelijkheid: Brainiaal bestrijdt amnesie niet maar staat slechts ten dienste om hulp te bieden en een persoonlijke intensieve begeleiding is nodig.
Globale werking van het systeem:
  • Een database wordt via het programma Brainiaal op een logische wijze gekoppeld aan het menselijke geheugen zodat informatie later op elk moment opgeroepen of gekoppeld kan worden.
  • Door de agenderingsfunctie kunnen bepaalde gegevens de gebruiker actief sturen of tijdig attenderen.
  • Brainiaal is ook visueel ingesteld en kan tot bijzondere resultaten leiden.
Is het programma Brainiaal moeilijk te leren?
  • Nee, communicatie met het systeem vindt plaats door middel van het eigen taalgebruik en interessegebied en al na 10 minuten instructie is men in staat om de eerste beginselen toe te passen.
  • Er is wel intensieve begeleiding nodig omdat het werken met dit programma een tweede natuur moet worden, dus met andere woorden onderdeel wordt van het gewoontegedrag. Het is net als bij het leren van een sport: oefening baart kunst.
Een verdere toelichting van oorzaken van amnesie

In Nederland komt amnesie oftewel geheugenverlies vaak voor en treedt meestal op na hersenletsel.

Er zijn vele oorzaken waardoor geheugenverlies kan optreden:
  • Hersentrauma ( bij een val of klap op het hoofd)
  • CVA ( beroerte)
  • Geneesmiddelengebruik
  • Psychische en mentale stress
  • Dementie
  • Alcoholgebruik
  • En vele andere
Er zijn 2 vormen van geheugenverlies:
1 – Retrograde amnesie
Het geheugenverlies beperkt zich tot gebeurtenissen van voor het ongeval.

2 – Antegrade amnesie
Het onvermogen om te onthouden blijft ook na het ongeval voortduren.

Overigens, het korte termijngeheugen werkt vaak nog goed maar informatie uit het lange termijngeheugen is vaak moeilijk beschikbaar of gaat verloren.
Men moet ook beseffen dat vergeetachtigheid tot het normale verouderingsproces behoort.

Ruwe indeling van gegevens om te onthouden voor het menselijke geheugen:
  1. Levensbelangrijke. Hoe te ademen en het hart bloed te laten pompen door ons lichaam. Uiteraard gaat dit volautomatisch en dit is niet het werkgebied van dit programma.

  2. Hele belangrijke van ons menszijn. Als kind leren we onze motoriek te ontwikkelen zoals voorwerpen vastpakken. Ook lopen, de taal spreken en dergelijke hoort daarbij.

  3. Hele belangrijke voor ons functioneren. Onze eigen naam onthouden en die van naaste familie en basiskennis hebben van zoals klokkijken. Hierbij hoort ook dat we soms doen we dingen op de ‘automatische piloot’. Een mooi voorbeeld is het ochtendritueel : tanden poetsen , wassen en plassen, ontbijten, krantje lezen en naar de werkgever gaan. Stel je voor dat je bij al die handelingen moet nadenken: Bij het tandenpoetsen nadenken naar welke kant je het dopje van de tube tandpasta moet draaien om het te openen of je afvragen in welk kastje van de badkamer het ligt en aan welke kant je moet trekken om de deur te openen? Je hersenen zijn al moe voordat de werkdag eigenlijk begonnen is. Dit is het gebied van het gewoontegedrag.

    Een mooi herkenbaar praktisch voorbeeld van verstoring van het gewoontegedrag is wanneer een verhuizing of verandering van werkgever plaatsvond: Weer bijna automatisch de oude weg gereden! Het gewoontegedrag past zich overigens normaliter snel aan. Het werkgebied van het programma Brainiaal begint zo’n beetje bij het einde van het gebied van het gewoontegedrag.

  4. Belangrijke. In het lange termijn geheugen slaan de hersenen ook gegevens op die voor ons belangrijk zijn ( zoals de postcode van het huisadres, geboortedata van familie, pincodes ) of die grote invloed op je gehad hebben. Brainiaal kan hier uitstekend werk verrichten: het kan attenderen en sturen.

  5. Tijdelijk belangrijke. In het korte termijn geheugen slaan de hersenen gegevens op die maar even van belang zijn zoals het kamernummer van het hotel waar men verblijft of de naam van de hotelgasten waarmee een paar keer een goed gesprek is geweest.
    In 99% van de gevallen ben is men ze al naar 3 maanden vergeten en dat geeft niets. Je hersenen regelen dat en dat is maar goed ook. Brainiaal kan hier ook prima werk verrichten.

  6. Minder Belangrijke, Onbelangrijke en Erg Onbelangrijke. Het telefoonnummer van de zorgbegeleider is natuurlijk snel op te zoeken via internet of via het adresboekje en datzelfde geldt ook voor welke medicijnen gebruikt worden, maar Brainiaal verzorgt dit allemaal op elke plek van de wereld waar men zich ook maar begeeft omdat het computergeheugen zich in de Cloud begeeft. Ook in deze gebieden is Brainiaal prima in staat om toegevoegde waarde te brengen.
Ruwe verschillen van onze hersenen en geheugen met die van een computer
1. Een computer heeft (nog) geen hersenen en is nog steeds een gevoelloos apparaat gevuld met door mensen gemaakte instructies met een enorme opslag voor gegevens. Het ding werkt op stroom maar is wel razendsnel dus: daar zijn we snel klaar mee.
 
Martin Versluis Huys de Merwede 31 3356 AK Papendrecht
E: subsidie@brainiaal.nl | KvK: 23061337 | BeConnummer: 684247